Friday, February 26, 2010

angan-angan 'raja emma'

Sana ada botol coca cola emboss putih, dalam itu gerobok lama, kata S.....h pada aku, sambil beliau melayan pelanggan di kedainya , kalau mau 6 biji lebih kurang pun ada, SG 40 saya ingat ada dua biji...lain tulisan saya tak ingat. Tanpa berlengah aku pun bergegas memasuki kedai buruk di pekan lama tersebut tanpa memperdulikan orang di sekeliling.
Tanpa disedari tangan aku laju mengalihkan barangan buruk di dalam kedai lama itu (barang buruk pada firasat aku le..mungkin pada orang lain dipanggil STRIKE). Ahh kata dalam hatiku SG 40 punya pasal, mandi peluh aku dibuatnya kerana terpaksa mengalihkan barangan lain yang telah menghempap botol-botol tersebut.


antara botol-botol yg mempunyai tanda berlainan yg aku dpt dari gerobok kedai ...58-61 & MSG

Ada satu ketika aku terpaksa mengeluarkan handphone aku yg mempunyai Lampu Suluh bagi menerangi kegelapan gerobok buruk tu, mana la tau tengah baik punya selak terpacul pulak benda yg tak diminta. Setelah confirm line clear, aku pun teruskan projek ke fasa seterusnya. Lama setelah aku mengalihkan pinggan ayan, periuk belanga lama dan sampah sarap yang lainnya, lama kelamaan kelibat muncung botol pendek timbul kelihatan dan satu persatu menjelmakan dirinya.


Ini lah agaknya benda alah yang dikatakan oleh S...h tadi ,kata aku dalam hati. Setelah satu persatu aku keluarkan botol tersebut dari celah timbunan sampah sarap , maka betullah kata pekedai tersebut ada 6 botol kesemuanya..dan ada dua bijik SG 40. Arghh kata aku... agaknya bila la boleh nak cukup satu crate SG40 ni ,


untuk makluman - bro nazrin telah melengkapkan satu crate SG 40 hu hu hu.

Oiii kawan, jeritnya ....apa pulak kata aku ...apek ni menjerit...Lu mau signboard ka? Nanti saya panjat aaaaa... ini sudah lama duduk atas sana, tapi ada banyak karat loooo... saya ingat cantik kalu bikin reference.....Kalau sign biasa saya tak mau tauke.. u mesti mau punya la, katanya pada aku...macam tau -tau pulak aku main barang apa.... Ada ke serupa macam yg pernah aku ade...suspen, suspen, suspen macam betapa suspennya bro BG79 nak mendapatkan botol pendek biru dan hijau SG 40..

dulu aku pernah ada sign nie...tapi dah trade

Setelah diperkenankan oleh duli yang maha mulia dan dipersetujui oleh penyimpan mohor besar raja-raja maka dipersembahkan kepada aku sign board nie....karat gila ...dah terdedah sejak tahun 60an..usia nak dekat 40 tahun bisik hati aku..hampir sebaya dgn aku...


terkesipan aku... waaaa tauke...saya dulu pernah ada ini macam sebijik punya sign loooo...tapi saya punya ada colour lagi...tanpa berfikir panjang aku pun cakap, saya ambik la tauke....ye la..sikalang mana mau dapat, suma olang jumpa saya tanya signboard, signboard...nanti kalu saya cakap pigi Ipoh la bikin...nanti suma olang malah sama saya... (statement ni takde kena mengena dengan yang hidup maupun yg sudah mati)


dan kesudahan ceritanya...


setelah membayar hampir RM 4**.00 kepada tauke kedai antik namanya Si Teh maka beliau pun menyuruh anaknya membungkus botol dan sign tersebut. Kawan nanti kalau ada barang baik lagi saya reserve utk u aaaa... katanya. Ye la kata aku dan aku pun terus meninggalkan Bangunan Amcorp Mall di Petaling Jaya utk pulang ke rumah di Subang Jaya. Itulah projek aku minggu lepas di kedai antik Teh Di PJ.

2 comments:

blurguyz79 said...

bro kamil,sekarang bukan tahap suspen lagi...tapi dah tahap "sakit gigi",hehehe.

ahmadkamil said...

bro BG, aku pun turut suspen hari tu pasal SG 40 hijau dan biru, hari nie , suspen pulak pasal 1 liter full bottle. Sabar bro...Kalau ada jodoh dgn botol malaysia tak kemana.