Friday, October 30, 2009

short bottle embossed

Short bottle embossed

Koleksi botol pendek emboss transparent( jernih) yang ada dalam simpanan En Kamil.


Botol pendek emboss transparent ni di kategorikan kepada beberapa jenis atau gred iaitu Gred A (botol frozen-very rare, aku takede botol ni, Gred B (seperti gambar di bawah, emboss yang timbul dan botolnya berat sedikit) dan Gred C (emboss tidak berapa terang dan botolnya agak ringan).
Mengikut collector yang senior, terdapat variation pada botol jika dilihat dengan teliti, ada yang botol emboss yang berwarna sedikit kekuningan, putih dan sedikit kehijauan tertakluk kepada kaca pada zaman dahulu sewaktu dibuat botol tersebut.
Value botol pendek emboss ni sepatutnya tidaklah tinggi sangat harganya kerana pada waktu tersebut dikeluarkan di kilang atau 'Large Scale Production'. Disebabkan ianya tidak disimpan dan hanya dijumpai tertanam dalam tanah atau di tangan collector maka sekarang harganya agak lumayan jugalah jika di jual di pasar karat atau flea market, bergantung pada byk faktor.

Botol Gred B


Botol Gred C


tanda 37 logo 57


Tanda B 51

tanda 57-37


tanda S 18


tanda SG 40 - botol yang digilai oleh ramai collector kerana digunakan di Malaysia dan Singapura pada tahun 60 an. aku ada sebiji je botol ni...

tanda queentanda D 45


tanda C 30