Friday, October 30, 2009

short bottle embossed

Short bottle embossed

Koleksi botol pendek emboss transparent( jernih) yang ada dalam simpanan En Kamil.


Botol pendek emboss transparent ni di kategorikan kepada beberapa jenis atau gred iaitu Gred A (botol frozen-very rare, aku takede botol ni, Gred B (seperti gambar di bawah, emboss yang timbul dan botolnya berat sedikit) dan Gred C (emboss tidak berapa terang dan botolnya agak ringan).
Mengikut collector yang senior, terdapat variation pada botol jika dilihat dengan teliti, ada yang botol emboss yang berwarna sedikit kekuningan, putih dan sedikit kehijauan tertakluk kepada kaca pada zaman dahulu sewaktu dibuat botol tersebut.
Value botol pendek emboss ni sepatutnya tidaklah tinggi sangat harganya kerana pada waktu tersebut dikeluarkan di kilang atau 'Large Scale Production'. Disebabkan ianya tidak disimpan dan hanya dijumpai tertanam dalam tanah atau di tangan collector maka sekarang harganya agak lumayan jugalah jika di jual di pasar karat atau flea market, bergantung pada byk faktor.

Botol Gred B


Botol Gred C


tanda 37 logo 57


Tanda B 51

tanda 57-37


tanda S 18


tanda SG 40 - botol yang digilai oleh ramai collector kerana digunakan di Malaysia dan Singapura pada tahun 60 an. aku ada sebiji je botol ni...

tanda queen



tanda D 45


tanda C 30


8 comments:

my-koleksi said...

Salam en Kamil..

Best la aku baca blog kau, byk info yang aku dpt pasal coca-cola ni. teruskan mengumpul dan share info, walaupun aku bukan collector coca-cola tapi aku suka baca dan ambil tahu pasal coca-cola. Apa yang penting kita ada hobi dan ada info yang boleh kita share dengan org lain.

Teruskan lagi en. Kamil

ahmadkamil said...

Terimakasih, my koleksi. Awal penubuhan blog ni bagi memudahkan En Kamil membuat rujukan jika berkunjung ke kedai antik seluruh malaysia bagi mengelakkan dari terbeli 2 barang yg sama.
Info dalam blog ini adalah hasil pencarian dan berkongsi maklumat dengan collector coke yg lain. Apapun terimakasih kerana menyokong dan ini membuatkan En Kamil beraazam utk memperbanyakkan dan memperkayakan lagi maklumat dalam blog ini.

ahmadkamil said...

Terimakasih, my koleksi. Awal penubuhan blog ni bagi memudahkan En Kamil membuat rujukan jika berkunjung ke kedai antik seluruh malaysia bagi mengelakkan dari terbeli 2 barang yg sama.
Info dalam blog ini adalah hasil pencarian dan berkongsi maklumat dengan collector coke yg lain. Apapun terimakasih kerana menyokong dan ini membuatkan En Kamil beraazam utk memperbanyakkan dan memperkayakan lagi maklumat dalam blog ini.

blurguyz79 said...

bro kamil,klu botol thai emboss tu gred apa?

ahmadkamil said...

bro bg, botol emboss thai ada byk variation, kalau boleh hang posting dlm blog, baru boleh tengok apa macam itu barang...

frightrice said...
This comment has been removed by the author.
frightrice said...

Bro, saya nak tanya kalau botol embossed clear ada no. 37*54 dan ada yang 38*54, camner kita nak tau tahun bila botol ni digunakan? Bawah botol takde simbol apa2.

Kalau yg 57 - 44 dengan * kat bawah botol camner pulak?

Nota: * ialah simbol seakan G & ada 3 spike.

Thanks bro.

frightrice said...

Oh, yg simbol * yg saya maksudkan ialah simbol queen.