Sunday, May 2, 2010

ku lihat hijau - botol TRADE MARK

1. bai-bait senikata dari penyanyi tersohor zainal abidin - botol hijau ni baru dapat minggu lepas dari pengumpul coca cola dan aerated terbilang. beliau mohon agar nama beliau tidak di publishkan atas sebab sebab keselamatan beliau, keluarga beliau dan awek beliau . tinggi juga harganya..ada gak dekat 10 % gaji bulanan en mat.

botol TRADE MARK pendek hijau ni, menurut lagenda nya pernah digunakan di Tanah Melayu suatu masa dahulu pada awal tahun 50 an.

misteri dan kenapa hayat penggunaannya amat pendek tidaklah diketahui tetapi pada firasat en mat, adakah kerana;

i- botol kaca yang berwarna hijau menghalang pengguna melihat warna air dalam botol tersebut dan tidak membuat pengguna STIM untuk membeli air tersebut berbanding sekarang dimana semuanya SEE THRU.


perkataan TRADE


ii - penemuan kaca berwarna putih telah menyebabkan botol hijau dilupuskan dan diganti dengan botol pendek putih dan botol pendek putih digunakan agak lama juga iaitu hampir 15 tahun sebelum digantikan dengan botol 290 ml.


perkataan MARK


tanda 21

tanda 51

Mengikut cerita dari otai megat beliau mendapat botol TRADE MARK hijau ini di negeri Terengganu manakan En Freddie mendapatnya dari sebuah pekan kecil di Kulim Kedah.
Azam en mat lepas nie keluar berburu pulak untuk botol TRADE MARK botol pendek putih pula, katanya ada dilihat kelibat botol tersebut di negara seberang atau anda ada info kat mana botol nie pernah keluar dari tanah di Malaya ..jom share info.
asal usul warna pada botol
Glass Color - How does it occur?

In general, with lesser amounts of iron or less oxidation of that iron, shades of bluish to greenish aqua are achieved. With higher amounts of iron or higher oxidation of the iron, darker greens will usually occur (Toulouse 1969a; Jones & Sullivan 1989).

5 comments:

MgtBobber said...

Haa..dah kat tangan kau, tak payah la aku hulur lg!! hehehee..

en mat said...

huluq jangan tak huluq, kalu hang jumpa TRADE MARK botol pendek putih.

MgtBobber said...

Hahaha.. ok ok kalau ada 15% gaji kau!! hahahaaa...

frightrice said...

Mgt, kita gali la ramai2, sorang dpt satu pree. Amacam En Mat?

en mat said...

bro mgt, kalu barang baik wa tatak hal punya..he he he

bro FR, setuju pi korek reramai, tapi kalu jumpa sebijik je amacam... pakat potong 3 gamaknya he he he