Tuesday, March 30, 2010

kalau ada duit semua boleh jadi

korang suma mesti penah dengar perumpamaan ni kan. pada aku lain pulak perumpamaannya " kalau ada duit , semua boleh jadi berani". he he he tambah BERANI je kat hujung. Maksudnya , ada duit berani la bidding kat ebay, takde duit tak berani la bidding ...he he he mouth watering je.

Alkisahnya kat ebay pada hujung bulan Mac 2010, tin idaman kalbu seluruh Malaya (tin coke PATA 1986) telah di listkan di ebay. (Antara tin yang tiada dalam koleksi En Mat). Maka segenap pelusuk kampung telah diwar-warkan, kentung telah dibunyikan, nobat telah dimainkan , kompang bertalu-talu dipukul dan kadam kadam diraja pun memaklumkannya ke seluruh pelusuk kampung . Tajuk beritanya " very rare selamat datang coca cola can malaysia 1986".


reganya ...usah cerita le... murah sikit dari harga seekor lembu tetapi mahal sedikit dari harga seeekor kambing , kalu nak bidding starting US 125 bersamaan RM 415.00 tetapi kalau ADA BERANI Buy It Now RM 663.97 serba satu hangus (pinjam statement mat siddin -eis antique) tu belum campur bayaran posnya US 15.00.

nak dijadikan cerita selang beberapa hari setelah berita ini tersiar, Tajuk Berita terkini " tin coke Pata 1986 telah disambar" , maksudnya ada kutu telah berani Buy It Now, lebih RM 700 selepas dicampur postage.... dan gerangannya adalah collector dari utara tanahair... tahniah bro.

Pada aku Alhamdullilah , sebijik lagi tin malaysia dapat di bawa balik ke tanahair, tak kiralah siapa yg bawa balik janji ianya berada di malaysia.

Ni, apa kaitannya gambar "rare coca cola diamond can 16 ounce 1960's" dgn tin coca cola malaysia. Bukan apa, saja aku nak kaitkan dgn tin coca cola yg tgh listing di tin coca cola USA tahun 60 an, harganya hampir mencecah RM 3000.00 utk satu tin coca cola... macam tak masuk akal.


tapi inilah hakikatnya, tin coke US 60 an bernilai RM 3000 - so usianya 50 tahun , bayangkan tin PATA 86 malaysia baru berusia 24 tahun dan bernilai RM 700 , korang bayangkan berapa peningkatan harganya pada masa akan datang...so fikir fikirkanlah dari sekarang... apa barang yg patut dibuat koleksi. Tepuk dada tanya poket kata otai otai sekelian...
Wassalam

Saturday, March 6, 2010

tanda lekukan pada badan botol

Sebelum tu... saya ingin memohon ampun dan maaf kepada semua bloggers bukan sahaja dari Perlis hingga ke Sabah tetapi juga dari Canada, Brunei, Singapura dan kawasan yang sama waktu dengannya. Apa sebabnya biar saya sendiri sorang yang tahu dah le....

En3 pertama seeeeeelepas bertapa adalah lekukan pada badan botol...en3 ni dah lama di add kat dalam blog cuma tunggu masa nak insert tapi disebabkan masalah teknikal ianya dibiarkan tergantung...

Tanda lekukan pada badan botol

Lekukan pada badan botol dibuat, adalah supaya apabila botol berputar di conveyor , ianya akan dikunci/dipegang pada bawah botol bagi memastikan botol dalam keadaan stabil semasa proses pengisian air.

Bagi botol no 1 dan terawal ianya adalah berbentuk bulat di bawah bontot botol dan saya ada satu sahaja botol ni...di tepi dan kiri kanan botol tiada lekukan.


manakala bagi botol no 2, lekukan pada bawah botol berbeza dari botol no 1 dimana ianya seperti keadaan longkang, memanjang terus dari dalam botol ke luar botol.
manakala bagi botol keluaran seterusnya (cina pendek) kaedah lekukan bulat pada lubang tepi telah diperkenalkan.


dan seterusnya pada fasa terakhir dimana botol berlabel merah dikeluarkan, lekukan pada badan botol adalah segiempat dan seterusnya hinggalah ke akhir hayat botol tesebut.


dan ini adalah keadaan dimana, pada asalnya bentuk lekukan adalah bulat, tetapi telah pecah dan saya syaki botol tersebut telah termasuk ke dalam mesin yang menggunakan kunci petak . Moral of the story ...kalau tak bole masuk jangan nak Rodok je...tengok apa dah jadi...


Wednesday, March 3, 2010

tudung botol bukannnya tudung saji


Koleksi tudung botol coca cola malaysia terdapat berbagai variasi dan alamat. Antara variasi yang ketara adalah silver cap (tudung berwarna perak ) dan tudung merah.

Bagi silver cap terdapat dua variasi ketara iaitu perkataan coca cola yang dicetak (untuk pasaran malaysia) dan ada yang dicetak coca cola coke (untuk pasaran singapura).

1. 95 jalan yew, off jln sg besi, kuala lumpur


2. coca cola coke - jalan foss, kuala lumpur - utk market s'pore 'jln ahmad ibrahim'.

Bagi tudung berwarna merah terdapat 3 perbezaan (setakat yg En Kamil ada) iaitu perbezaan pada bahagian atas tudung tersebut - 1) tudung merah biasa , yg berbeza cuma lamat kilang jalan yew & bukit belimbing, 2 & 3 ) tudung bola terdapat 2 jenis . Bagi tudung yang dicetak bagi special occasion atau commemorative series seperti tudung bola fifa 97 dimana tudungnya masih lagi mint condition iaitu tidak lagi dibuka , ianya dikategorikan sebagai barangan berharga (susah nak dapat-ayat RARE sensitip) dan nilainya agak tinggi di pasaran (tapi bukan yang punch balik ye- kurang bernilai).
ALAMAT
i) tudung merah - alamat 95 jalan yew, kuala lumpur

ii) tudung merah - alamat no 1, jalan bukit belimbing , shah alam.


perbezaan tudung
i) bola putih coca colaii) bola merah putih coca colaiii) tudung merah biasa


apa!!! korang ada jumpa tudung botol malaysia design lain, variation lain, jom share ..